Publicitatea nativă – noul trend de content marketing

publicitate nativă

Astăzi, publicitatea nativă, este cea mai tare tendință de content marketing. Brandurile mari folosesc activ acest format de comunicare cu publicul de câțiva ani și de la an la an, suma investițiilor în acest domeniu crește.

Publicitatea directă este creată pentru a fi văzută, dar publicitatea nativă – pentru a fi împărtășită pe rețelele sociale, având un potențial viral mult mai mare.

Ce este și ce nu este publicitatea nativă

Publicitatea nativă (native advertising) – așa-numita publicitate naturală, care corespunde formatului, temelor, calității, stilului și funcționalității site-ului pe care este situat. În mod ideal, publicitatea nativă ar trebui să fie percepută de utilizator ca un conținut util și nu ar trebui să provoace respingerea sau orbirea, așa cum este în cazul publicității directe.

Pentru a înțelege care este publicitatea nativă, trebuie să înțelegi mai întâi care nu este. De ce? Deoarece mulți marketeri nu înțeleg pe deplin particularitatea publicității native sau naturale și cum diferă aceasta de publicitatea ascunsă și de plasarea de produse.

Deci, ce nu este publicitate nativă:

 • nu sunt postările publicitare de pe rețelele sociale care conțin apel clar la acțiune (cumpără, comandă etc.);
 • nu este jurnalism de brand (crearea de către branduri a propriilor mijloace de comunicare în rețelele sociale și publicarea conținutului de brand); publicitatea nativă este plasată pe resurse terțe;
 • nu este, de asemenea, o plasare de produse, caracterul publicitar al căruia este ascuns de consumator. O publicitate naturală este indicată prin semne speciale.

Spre deosebire de reclamele enervante și omniprezente care izbucnesc în spațiul personal al utilizatorului, „cea nativă” se încadrează bine în formatul site-ului și în loc de a distrage atenția, ajută persoana să rezolve problema cu care a venit pe acest site.

 

Avantajele publicității native:

 • materialul este plasat în acele locuri pe care utilizatorul le va vedea 100% (feed-ul de conținut de pe site-ul de știri, blocuri cu conținut recomandat, un perete comunitar etc.);
 • creșterea loialității publicului față de companie, din cauza calității informațiilor și a beneficiilor pe care le aduce;
 • creșterea rapidă a publicului, datorită potențialului ridicat de conținut viral;
 • incapacitatea de a bloca această publicitate. Cealaltă poate fi blocată cu ușurință folosind AdBlock;
 • formatul flexibil – o astfel de publicitate acceptă orice format: articole, fotografii, videoclipuri, meme-uri, selecții, instrucțiuni, etc .;
 • mai multe canale – publicitatea naturală se aplică oricărei resurse media, site-uri blog, aplicații mobile etc.

Dezavantaje:

 • spre deosebire de publicitatea directă standard, cea nativă nu poate fi rulată simultan și în același format pe mai multe site-uri. Conținutul trebuie să fie întotdeauna unic, util și adaptat pentru fiecare caz individual de plasare;
 • costul ridicat al publicității naturale descurajează mulți marketeri, dar cu o planificare adecvată și o implementare competentă, rezultatul va fi de câteva ori mai mare decât atunci când se lansează o campanie standard de marketing;
 • piața de publicitate nativă este destul de nouă și nu a fost încă reglementată, nu există încă o definiție clară a fenomenului „nativ” și a principiilor de funcționare a acestuia în marketing;
 • în spațiul românesc și rusesc chiar, sunt foarte puține site-uri și platforme de bloguri care oferă un format de publicitate nativ și, cel mai important, care să cunoască cum să-l implementeze corect;

În ciuda acestor dezavantaje minore, publicitatea nativă câștigă din ce în ce mai multe transformări în fiecare an și elimină treptat formatele obișnuite ale celei directe.

Tipuri de publicitate nativă

De ce acest format de publicitate funcționează acum mai bine în mediul digital decât orice alt format? Deoarece aceasta se concentrează asupra conținutului și interesele publicului. Iar aceasta este exact ceea ce vrea consumatorul.

 1. Conținutul sponsorizat – materialul marcat cu „proiect special”, „la comandă …”, „sponsor” etc., care este postat pe orice resursă media, inclusiv bloguri, rețele sociale (Facebook, Twitter, Instagram etc.) și, de asemenea, pe paginile liderilor de opinie, bloggerilor. Trucul constă în faptul că marcajul este adesea ignorat, deoarece oamenii privesc mai mult imaginea și titlul atrăgător.

Principalele sarcini ale unui astfel de conținut:

 • atrage atenția publicului;
 • dă ceva extrem de util, rezolvă o problemă, distrează, surprinde, etc;
 • crează relații între utilizator și brand.

Toată puterea publicității native este dezvăluită doar atunci când publicațiile arată organic pe fundalul conținutului editorial.

Utilizatorii (de exemplu, cititorii obișnuiți ai unei reviste online sau abonații unui grup dintr-o rețea socială) observă cu ușurință publicitatea din feed. Este diferită de conținutul obișnuit, „strigă” și este enervantă. Dar dacă reclama este făcută în stilul site-ului (imagine, titluri, stil de prezentare etc.), utilizatorii vor citi materialul, considerând că este util.

Formatele de publicitate nativă pentru rețelele sociale reprezintă o adevărată artă. Aici este important să cuplezi în mod competent conținutul publicitar în formatul comunității, pentru a nu descuraja abonații și pentru a oferi utilizatorului informații atât de suculente și gustoase, astfel încât el să nu aibă altă posibilitate decât să citească, asculte, vizioneze publicația.

 1. Conținut recomandat. Poate fi sub forma unei liste de recomandări pentru citire pe orice resursă media, precum și sub forma unei colecții de sfaturi utile, instrumente, recomandări, servicii etc.
 2. Post publicat în feed-ul de știri. De exemplu, când răsfoiești știrile în rețelele sociale, printre materialele pe care prietenii le publică și comunitățile la care ești abonat, există postări de sponsorizare direcționate către un anumit public.

Esența publicității native este de a adapta conținutul la site-ul pe care se află. De aceea este important ca conținutul într-o astfel de postare să fie cu adevărat util și relevant pentru nevoile publicului țintă.

Exemple de publicitate nativă

Buzzfeed și Game of Thrones

Publicitatea nativă nu este întotdeauna un text sau un articol. De exemplu, blogul Buzzfeed produce conținut interactiv cu elemente de gamificare. Acesta este motivul pentru care HBO, promovând serialul „Game of Thrones”, a atras atenția asupra blogului popular și a pregătit materialul promoțional sub forma unui test amuzant „Cum ai muri în Jocul Tronurilor?”.

Formatul materialului se potrivește exact cu conținutul editorial și îndeplinește sarcina principală – distrează utilizatorii. Totuși, materialul este marcat ca „publicație de brand”, ceea ce o face publicitate nativă.

Mashable și MasterCard

Un alt blog, Mashable, a publicat materiale de sponsorizare de la MasterCard. Articolul se referă la modul în care oamenii folosesc dispozitivele mobile, modul în care se schimbă tendințele de interacțiune cu acestea etc. De asemenea, materialul include un număr mare de fapte interesante, cifre, statistici și informații despre acest subiect.

În plus, articolul are un bloc dedicat sistemului de plăți numerice MasterCard.

New York Times și Netflix

Un alt exemplu viu din industria cinematografică. Gigantul media „The New York Times” a publicat un articol de sponsorizare pentru Netflix, furnizor de filme și emisiuni TV. Compania a promovat noul sezon al unui serial despre viața într-o închisoare pentru femei „Orange – hitul sezonului”.

Materialul descria amănunțit problemele cu care se confruntă femeile-prizoniere. Despre relațiile din închisoare, impactul asupra familiilor lor, reformele executivului penal în Statele Unite. Toate aceste întrebări sunt foarte strâns legate de cele care sunt afectate în serial. Astfel, cititorii au primit conținut interesant pe un subiect serios, iar Netflixun punct de contact suplimentar cu o audiență mai largă a cititorilor „The New York Times”.

Forbes și FedEx

Forbes este o platformă excelentă pentru publicitatea nativă. Unul dintre cele mai bune exemple este serviciul de livrare FedEx. Din numele serviciului a fost publicat un astfel de material, „De ce primele 6 luni sunt extrem de importante pentru noii angajați”.

Publicația abordează problema recrutării angajaților de înaltă calitate, spunând că companiile cheltui adesea resurse enorme pentru a atrage specialiști buni, dar care adesea pleacă în primele 6 luni de muncă. Astfel, companiile pierd atât personal, cât și sume mari de bani. Articolul oferă 4 sfaturi utile despre cum să păstrezi acești specialiști în companie.

După cum vezi, subiectul nu este direct legat de FedEx, iar serviciul de livrare nu este menționat în articol. Există însă asocieri indirecte în text, datorită cărora FedEx este poziționat ca o companie organizată competent.

Enders Analysis a declarat că ponderea pieței de publicitate nativă, în Europa, va crește cu 156% până în 2020 și va ocupa până la 56% din piața de publicitate. În același timp, cota cea mai mare este dată publicității native în rețelele sociale. Aceasta înseamnă că trebuie să implementezi strategii de publicitate native în campaniile de marketing chiar acum!

Poți încerca să faci tu acest lucru sau îl poți delega unei agenții competente și cu experiență în acest domeniu, ca Agenția de Content Marketing și Copywriting CreativeAd.

Desigur, nu există o regulă unică sau o rețetă pentru crearea unei publicități native eficiente. Cu toate acestea, este clar că, pentru ca publicul să observe anunțul tău printre fluxurile de informații și să le creeze o experiență pozitivă, trebuie să creezi conținut de înaltă calitate, interesant, util și relevant, proiectat în primul rând pentru a le satisface nevoile lor.

Facebook Comments
Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *